Welcome to my blog..Feel free to drop ur comments and please don't forget to be my follower..ok ^__^ thank you so much!!

Tuesday, 2 August 2011

Our Bad Habits


Singkirkan BAD HABITS sepanjang Ramadhan & Untuk Selamanya.. ^^


* Suka gigit jari / kuku
* Mengumpat / suka sibuk hal orang lain
* Banyak cakap
* Kuat makan
* Merokok
* Suka marah-marah
* Memaki hamun, mencarut perkataan yang x sepatutnya
* Kuat tidur

BAD HABITS sepanjang bulan Ramadhan yang selalu terjadi :-
* berpura-pura (menghidap sakit yang menyebabkan dia x mampu berpuasa contohnya gastrik)
* Menipu (datang bulan walaupun sebenarnya x)
* Terlupa untuk bersahur (alasan x mampu berpuasa)
* duduk rapat-rapat bersama pasangan kekasih (dengan alasan : Alaa~ aku bukannya puasa pun, xpa la kalau macam ni )
* berpura-pura berpuasa ( makan dengan sengaja secara sembunyi) tapi berpura-pura lapar di hadapan orang lain.

****************************


Pernah sekali tu, dalam bulan Ramadhan.. ada sorang kawan saya tengah duduk rapat-rapat dengan pasangan dia sambil bergurau senda sambil berketawa manja & perlakuan mereka diperhatikan oleh sorang kawan saya yang bukan Islam dengan muka yang pelik.Kawan saya yang bukan Islam tadi yang duduk sebelah saya pada masa tu pun bertanya,
"eh... boleh x kalau orang Islam macam tu time bulan posa?"
Saya pun geleng kepala sambil tersenyum. Next day, saya dengar kawan saya yang bukan Islam tadi tanya soalan yang sama pula dengan pasangan tersebut. Dengan selamba dorang pun jawab macam ni...
"alaa..aku bukannya posa pun.."


~end~
*******************************
(bagaimana pula respon anda ?)


Peringatan untuk kita bersama ^_^ termasuklah untuk diri saya sendiri
Mari kita bersama-sama manfaatkan Bulan Ramadhan ini dengan hati yang ikhlas
~terima kasih~

2 comments:

mrfarid said...

aku xda bad habis cm2 except smoking =)
yg budak bedua 2 baik suh depa p masuk klas agama ler..alsan xleh blah lgsung der..
happy fasting!!

aSk ZhYe said...

Ow congratz mr Farid..ni habit bdsarkan top ranking ja ^^ tanx sbb sudi baca..slamat bpuasa juga..

My PoPuLaR POsTs