Welcome to my blog..Feel free to drop ur comments and please don't forget to be my follower..ok ^__^ thank you so much!!

Sunday, 9 October 2011

Pengalaman Blogwalking Mematangkan Bloggers


...Assalamualaikum semua...
^__^ senyuman manis sebagai pembuka entri..
semoga hari ini merupakan hari yang lebih baik daripada hari-hari yang telah berlalu ...
Hari ni..saya sebagai blogger telah menemui sesuatu perkara yang kita anggapkan suatu perkara yang biasa ataupun remeh tetapi tetapi ia ialah perkara yang terpenting dalam arena blogging..iaitu ---> BLOGWALKING


Di sini saya senaraikan antara kebaikan blogwalking yang dapat saya analisiskan secara kasar...

~Kelebihan Blogwalking~
> menambah followers & friends
> mempromosi blog sendiri untuk dikunjungi oleh visitor lain
> cara terpantas untuk dapat news tentang give-away, lucky draw & contest anjuran blogger lain
> menimba ilmu blogging
> mendapat idea & mencontohi kreativiti blogger lain untuk mencantikkan blog

****************************************

Malam ne saya masih meneruskan aktiviti blogwalking ini...bermacam2 jenis blog yang saya jumpa...Masing2 ada kelebihan tersendiri.. Ada kadang2 tu jammed seketika bila terjumpa entri2 yang best untuk dibaca, ditambah pula dengan doodle yang comel2 ataupun bermotifkan kartun dan animasi yang berkelip & bergerak... memang cantik & kreatif...dan di sini juga la terselitnya tip-tip yang menarik bagi seorang blogger..

Blogwalking bukan sekadar mengunjungi tetapi juga memberi kita sebuah pengalaman sebagai seorang blogger yang menginginkan blognya mendapat tempat di hati para pengunjung blog. Dalam banyak-banyak blog yang saya kunjungi, saya sendiri memilih untuk mengunjungi blog yang lebih simple..Simple yang saya maksudkan ialah blog yang kurang menggunakan benda-benda bergerak sebagai perhiasan blog..Saya dapati bahawa blog yang mempunyai benda-benda bergerak (animation, java script, macromedia format) seperti ini menjejaskan kelajuan capaian pengunjung untuk ke blog tersebut. Disebabkan situasi 'slow loading' ini juga la menyebabkan saya terpaksa terus menunggu sehingga keseluruhan page blog terpapar hanya untuk membaca entri-entri yang ada. Sebagai pengunjung juga, saya sedar bahawa kekuatan sesebuah entri itu terletak pada tajuk. Tajuk entri cukup memberi tarikan yang kuat untuk menarik pengunjung datang ke blog dan membaca entri sepenuhnya. Penentuan tajuk bagi entri atau post sangat penting dalam usaha meningkatkan pelawat dan saya akui bahawa saya sendiri masih lemah dalam memilih tajuk-tajuk yang lebih menarik berkaitan dengan entri yang saya hasilkan. Memilih gambar ataupun ikon yang bersesuaian dengan post juga membantu pengunjung tertarik dan menjiwai apa-apa perkara yang tersisip dalam post berkenaan. Saya tertarik dengan mana-mana post yang menjadikan gambarnya sendiri sebagai ikon entri. Ada masa tertentu saya akan tersenyum melihat gambar-gambar blogger yang siap diubahsuai dan dijadikan ikon dalam blog sendiri seolah-olah ia adalah gambar yang sama dari mana-mana majalah walaupun sebenarnya itu adalah kreativiti blogger itu sendiri..Contohnya entri yang berkisar tentang kasih sayang ibu dan entri tersebut disertakan dengan gambar blogger sedang memeluk ibunya sendiri dan untuk menampakkan kesan lebih dramatik, gambar itu diubah teknik pencahayaan atau warnanya kepada hitam putih dan diberikan kesan-kesan silau pada bahagian-bahagian tertentu.. unik!! 

Habit yang suka memaki atau menggunakan ayat-ayat yang keras sebaiknya jangan digunakan dalam penulisan blog. Penggunaan bahasa perlulah sesuai terpulanglah kepada blogger sama ada menggunakan bahasa dialek sendiri yang penting, berusahalah untuk tidak menggunakan ayat-ayat yang keras/memaki terutamanya bagi kaum perempuan. Mungkin ada sesetengah orang yang beranggapan seperti "ini blog aku, suka hati aku laa" tapi sebaik-baiknya biarlah kehalusan budi itu terselah seperti gambar yang kita letak dalam blog tu. kan dalam FB dan blog, bila tengok gambar pemilik fb atau blog tu memang cun,ayu dan comel tapi boleh pula ada tersangkut ayat-ayat yang kurang manis dalam blog...adeh..~ 
(-.-) jatuh saham laa pulaa~
jadi, jangan jejaskan kemurnian wajah yang terpamer itu hanya kerana penggunaan bahasa yang tidak bertapis...

Apa yang saya cuba kongsikan di sini hanyalah sekadar pendapat saya sebagai seorang blogger. Semua yang saya nyatakan di sini 100% dari pengalaman dan pendapat saya sendiri. Sekiranya ada pihak yang mungkin kurang bersetuju atau kurang selesa dengan kenyataan yang ada,, saya mohon maaf... Bagaimanapun, pengalaman saya sebagai blogwalker juga sangat-sangat membantu saya untuk mematangkan diri dalam arena blogging...improving my writing skills & creativity,ideas... 
Sekian sahaja untuk kali ini..Tanx to all readers & visitors..~ blogwalker yang sudi berkongsi pandangan, sangat dialu-alukan.....
:: WASSALAM ::

5 comments:

CikNuwairah said...

blogwalking here.^_^

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

er lagu pun sama... dan gunakan lah pop up komen..

aSk ZhYe said...

^__^ tanx~ i'll see u then...

man said...

sebagai sumber penyebaran maklumat.

Hawa Ahmady said...

saya setuju dengan post di atas..:)

My PoPuLaR POsTs