Welcome to my blog..Feel free to drop ur comments and please don't forget to be my follower..ok ^__^ thank you so much!!

Sunday, 26 June 2011

Kekasih @ Bestfriend ? Yang mana 1 lebih utama??



hoho~  kawan & kekasih masing-masing ada kedudukan untuk diletakkan dalam kamus hidup kita. Kalau xda kawan, sunyinya hidup ni kan & kalau xda kekasih pula, xda la bunga-bunga cinta yang berkembang untuk menjadi penyeri hari-hari yang kita lalui..Kedua-duanya cukup membantu bila kita perlukan pertolongan, tempat untuk mengadu, berkongsi suka & duka... Dan bila kita menghadapi sesuatu perkara yang cukup berat, siapakah orang yang pertama dihubungi antara kekasih atau kawan??

 Berdasarkan survey yang saya buat secara rambang,nampaknya lebih ramai yang vote untuk kongsi dengan kawan berbanding kekasih.. upss~ so, anda setuju dengan survey ne? haha~ selepas menjalankan survey, saya pun keluarkan laa soalan-soalan yang mungkin dipersoalkan oleh seorang kekasih apabila dia diletakkan pada tangga kedua berbanding kawan kepada kekasihnya itu...jom baca~

Kenapa pilih kawan?
* Lebih senang berkongsi masalah dengan santai kerana keakraban sesama kawan.
* Kalau kekasih buat hal,kawan-kawan sentiasa ada.
* Kalau yang masih single memang laa pilih kawan, tapi sebenarnya kekasih pun boleh jadi kawan baik.
* Bukan semua kawan la, tengok juga kawan yang betul-betul kawan. Tidak mustahil kawan pun boleh makan kawan.

Kalau Lover = 2nd place, cuba fikir apa dia rasa??
* kekasih mesti kecik hati sbb dia rasa mcm x dperlukan.
* cemburu sbb msti dia pelik knpa dia bkn yg 1st place..
* ^^ rasa ok ja sbb dia fhm situasi.
* kurang selesa sbb klu ble smuanya kna kongsi ng dia dulu.

Jika Lover = 2nd place , maksudnya dia tidak serius dalam hubungan percintaan??
* NO sebab bercinta ni salah satu cara untuk mencari seseorang yang lebih serasi untuk dijadikan teman hidup.
* NO sebab walaupun dia tempat kedua, cinta masih diperlukan.
* NO sebab yang penting ialah keikhlasan hati.
* NO, asalkan masih boleh bahagikan masa dengan bijak untuk kawan-kawan & kekasih.

Jaminan untuk kukuhkan relationship jika Lover = 2nd place??
* Bukan x sayang tapi yang penting mesti ada persefahaman.
* Terangkan dengan Lover, so next time dia takkan kecik hati lagi.
* Kalau memang SAYANG, no.1 atau 2 tiada masalah asalkan bahagia.
* Sentiasa bersedia & bersabar dalam perhubungan tanpa ambil kira perkara kedudukan siapa yg lebih utama.

( Jawapan semua tu berdasarkan jawapan yang diberikan oleh 4 individu yang berbeza ^^ .Tiada jawapn yang tepat pun hua3 sekadar berkongsi pandangan )

^^ apa-apapun, semua pihak penting dalam hidup ni kan??  Sebaik-baiknya bertindaklah mengikut keadaan.. ada masa tertantu, kita perlu utamakan kawan-kawan juga & kadang-kadang tu, kita perlu utamakan orang yang kita sayang juga..mari kita sama-sama belajar untuk lebih memahami sebab masing-masing pun mahukan perhatian & persefahaman kan..

Sayang kawan & cinta, tapi jangan lupa lebihkan perasaan sayang tu dengan diri sendiri & FAMILY k.. 
ok laa, mengantuk daa ni..see u in the next posts yaa... ^^ baca doa b4 sleep ngeh3
:: wassalam ::

5 comments:

Maryam Rosmin said...

lbh prefer bestfriend drpd kekasih..
tp,kalo dah kawin,suami mnjd keutamaan..hehe..
suka sgt2 dgr lagu kt blog faeza..:)

aSk ZhYe said...

^^ btul3... stuju sangat2... hihi
hoho lirik lgu ni pn best~~

samizul.net said...

Emm, kompleks juga ni, haha. Tapi aku suka jawapan; "Mengutamakan tu mengikut keadaan.."

Melalui prinsip tu, kita akan jadi lebih rasional [x emosional], profesional [matang], dan puas hati kerana bertindak yang benar w/pun pahit.. d(^^,)

ika said...

4 me...kwn is more important la...kwn kte akan sntiasa ada utk kte...percayalah...balak xleh dipercayai sngt...sekian~

saveqmm said...

ahaha..of coz la saya pilih bestfren..dah nama pun bestfren..kalau awek call girlfren..ehehe..jokes..

macam mau makan jak epal mu ni cik pearl..

My PoPuLaR POsTs